lördag 9 februari 2013

Strykbrädan alias möjlkseparatorn.

Som barn spenderade vi i min familj en vecka varje sommar i min mormors barndomshem i Bohuslän. Så mycket minnen kommer till mig när jag tänker på den där magiska platsen. Ett vitt litet hus låg där i en stor öppning bland klipporna. Det var som att resa tillbaka i tiden hundra år bara genom att sätta sin fot på Stockekär.  Jag har alltid älskat historia och uppe på vinden fanns massa gamla spännande saker. Något som vi alltid tog oss en titt på när vi kom till Stockekär var min mormors mammas mjölkseperarare. Den där mjölksepareraren symboliserar verkligen en svunnen tid för mig. Tänk, när de ville göra hetvägg var de tvungna att först separera grädden och mjölken från varandra för att få till det... Idag handlar vi grädde och mjölk färdigseparerade och det går så snabbt och smidigt så. 

Vet ni, jag har kommit på en grej, precis som jag känner för den där mjölksepareraren kommer mina barnbarn känna för strykbrädan (och styrkjärnet och spejflaskan förstås). Det är ju nästan som att mina barn känner så för de där strykgrejorna. Att stryka är sååå 1900-tal. Men var i all sin dar är den där geniala uppfinningen som löser problemet att jag vill ha strukna kläder men inte vill stryka. Ja just det. Det stavas visst HM. Eller om det var Gina, eller VILA kanske det är. Superbilliga, modekänsliga förbrukningskläder. Hyffsat släta. Men vänta lite. Det känns inte alls lika smart att springa iväg att köpa nya kläder varje gång det är dax att klä på sig som att springa till affären när man är sugen på hetvägg. Hmmm. Nej, det är nog helt enkelt ingen bra lösning det där att handla nytt.

Låt mig citera Sofia Hedström i boken `MODEMANIFESTET De stilsmartas handbok`: 

"Kläder avfärdas ofta som något ytligt, men modeskeptikerna har fel. Dina, mina och alla andras kläder påverkar nämligen vår gemensamma framtid eftersom nya kläder tär på naturen. Om du avstår från att låta ett enda trendigt plagg slinka ned i en blank shoppingpåse kommer det att göra skillnad."

1900-tal eller inte. Fram med strykbrädan. Vårda, tyck om och använd dina kläder istället för att alltid fylla på med nytt. Förresten är mina barn lika intresserade av gamla saker som jag var som liten. Så värna om miljö, plånbok och tid (ja det går faktiskt snabbare att stryka än att dra till centrum för att köpa nytt), och passa på att ta en liten historielektion med dina barn på en gång. Det, mina vänner, ska jag göra nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar