måndag 1 april 2013

Dragen gris, riktig kebab, eller rätt och slätt lunch på rester.

Igår skulle vi haft mamma, pappa och två av mina syskon här på fira-påskdagen-middag. Men påsken har inte riktigt blivit som den var tänkt. (Fast riktigt bra ändå.) Nåja, mamma kom i alla fall på middag. Och det blev över en massa mat så att jag fick ihop till en riktigt god lunch (eller middag, eller lunchmiddag. Alltså brunch fast på eftermiddagen. Har det inget eget namn??? Luddag helt enkelt!) idag.

Igår gjorde jag pulled pork som vi åt i pitabröd med grönsaker och crème fraiche-sås. Alltså, kebab, fast ungefär tusen gånger godare... Det enda som saknades var det rätta stinget i såsen. Nån som har ett bra recept på Jönköpings-kebabsås? Jag kan byta det mot ett fantastiskt recept på pulled pork.

Ääh, här kommer receptet hur som helst. Jag hoppade över vitlöken. (Hujedamig för vitlök, ska jag någonsin lära mig att äta det? Hedda tror att hon kommer lära sig att tycka om paprika när hon får vuxentänder. Kanske jag kommer börja gilla vitlök när jag får löständer?)


Pulled pork

1,5 kilo karré, bog el. skinkstek av gris

½ dl olivolja
½ dl ketchup
1 msk balsamvinäger
2 msk råsocker
1 msk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
1 msk nymalen svartpeppar
1 msk grillkrydda
Salt

Sätt ugnen på 125 grader (OBS! Använder ni lergryta så tänk på att sätta in den i kall ugn och sen sätta på gradantalet). Blanda ihop ingredienserna till kryddblandningen. Gnid in köttet noga runtom och lägg i en ugnsfast form med lock som tål ugn. Gärna emalj eller lergryta men gjutjärn funkar också! Stek i ugnen ca 5-6 timmar. Vänd köttet nån gång och se till att det inte blir för torrt, då pyttsar du lite vatten bara. Här behövs ingen termometer eller nån koll på innertemperatur, det är bara att räkna timmar och luta sig tillbaka!

När du tagit ut grytan kan du låta den svalna något innan du börjar dela köttet. Köttet ska vara så mört och fint och lätt falla sönder i saftiga trådar. Det räcker att "pilla" lite på det. Blanda runt tillsammans med spadet i grytan, blir det för mycket vätska är det bara att hälla bort lite. Smaka av med vad som nu kan tänkas behövas. Mer chili, grillkrydda, peppar, spiskummin, en skvätt ketchup etc. Servera sen precis hur som helst!

Jag tänker så här, är det nån där ute som också kan få ett sånt där crazy sug efter riktig kebab (läs fläskkebab och inte det väldigt konstiga stockholmssubstitutet till kebab) så kom hit! Men var snäll och hojta till minst sex timmar i förväg...

Till luddagen stekte jag pitabrödet, fräste på fläskköttet för att värma det och tog grönsaker efter principen inga knivar och skärbrädor please.

1 kommentar:

  1. hjälp vad gott det ser och låter. ska absolut prova någon dag!

    SvaraRadera