torsdag 14 mars 2013

Meningen.
Meningen med livet?

Att jag ska lära henne allt jag kan. Och sen, ganska snart, tar hon över och lär mig allt hon kan.Mamma, här kommer receptet på surdegsbrödet du fick här sist.

250 gr surdegsgrund (vete eller råg)
600 gr vatten
20 gr jäst
900 gr vetemjöl med hög proteinhalt (kan verkligen rekommendera Manitoba cream från Finax)
ett kläm ljus sirap
1-2 msk flingsalt

Kör alla ingredienser i hushållsmaskinen i 10-15 minuter. Smula i saltet och kör i 5 minuter till. Låt jäsa  i ca 40 minuter. Häll ut på mjölat bakbord och dela i tre delar. Knåda degen lätt och forma till en stor rund bulle. Låt "bullen" vila på bakbordet ca 10 minuter och forma de andra degklumparna så länge. Lägg en bakduk på en bricka eller plåt (som får plats i kylen om du vill vänta med att grädda bröden). Mjöla bakduken ordentligt. (Jag använder en tesil.) Platta till degbullen något och vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck till med handloven. Rulla till jämna, avlånga bröd. Lägg sen bröden med skarven nedåt på den mjölade bakduken. Vik upp en bit av bakduken som avskiljare mellan varje bröd. Låt jäsa 1 timme. Eller längre, i så fall i kylskåpet.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt längst ner. Vänd bröden och lägg dem med skarven uppåt på bakpappersklädd plåt. När ugnen är varm sätter du in plåten och häller också ett glas vatten på den nedre plåten. Sänk värmen till 200 grader. Släpp ut lite ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller till 98 grader.

2 kommentarer: