måndag 25 mars 2013

Cheesecake.

På vintern har solen aldrig en chans att nå in till vårt vardagsrum. Den hinner liksom inte runt huset förrens den har försvunnit igen. Men på våren lyckas den lysa upp vårt v-rum. Och på sommarn finns det inte en chans att någon kan titta på Bolibompa utan att dra för gardinerna. Så på sommarn är vi ute och leker istället. Eller så ligger vi, hela familjen, i vår imaginery fatboy hängmatta. Åååå ljuva sommarkvällar... Fast idag kanske vi ska koncentrera oss på idag. Ser ni vad jag ser? Vardagsrumsväggen badar i ljus! Det betyder att våren är här! Välkommen.



A är med de stora på teatern. S käkar petshops-attiraljer. Så jag får väl fira alldeles själv med att käka upp de sista resterna från gårdagens cheesecake. Nån måste ju i alla fall fira att våren är här.

Eftersom det är måndag är det bäst jag delar med mig av receptet.

Cheesecake med citronmascarpone.

300 gr digestive (ta 200 istället. Varför är det alltid så jättemycket kex i förhållande till det gottiga pået i cheesecakerecept???)
100gr smör (kanske läge att minska det lite också då)
400 gr philadelphiaost
2,5 dl crème fraîche
1,5 dl socker
3 ägg
1 msk vaniljsocker
0,5 dl mascarpone
1 dl lemoncurd

Mixa kexen med det smälta smöret. Tryck ut det i en springform. Grädda botten i 175 grader i ca tio minuter. Vispa ihop philadelphiaost, crème fraîche, sockret och äggen. Häll smeten i formen och grädda i 150 grader i ca 50 minuter. Låt kakan svalna och låt den sedan stå i kylskåpet i minst fyra timmar, eller gärna över natten.
Vispa mascarponen och lemoncurden till en jämn kräm och häll över cheesecakerecept. Låt den sen stå kallt till servering. Dekorera med färska bär.

Lemoncurd.

3 ägg
2 dl socker
2 citroner
50 gr smör

Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Pressa saften ur citronerna och tillsätt den. Sjud under vispning tills krämen tjocknat. Den får inte koka. Tag kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt krämen kallna.

Marcus Aujalay sa härom veckan på Sveriges mästerkock att "när man har gäster kör man på säkra kort". Jasså? Jag tänker så här: när jag har gäster kan jag ju passa på att prova nåt nytt spännande recept. Face it, det är inte gratis att baka, men när man ska ha gäster kan man gott kosta på sig (och dem) att prova nått nytt smarrigt. Sen har jag förstås ett litet gäng säkra kort som man alltid kan lita på. (Som Ingrids chokladkaka till exempel. Man blir aldrig, aldrig besviken.) Till igår hade jag tänkt göra Sussis cheesecake. Jag letar fortfarande efter det bästa cheesecakereceptet. (Har du det? Tveka inte. Bara ge mig det. Snälla.) Tills jag hittar det är Sussis riktigt bra. Men, min receptordning har mycket kvar att önska... (Bella, när kommer du? ;) och Sussi, skicka gärna receptet igen. Jag kan behöva det när ni kommer i sommar, det är det enda riktigt bra receptet jag har på dessert utan ägg.)

Tillbaka till gårdagens dessert. Bra cheesecake. God. Men inte, jag-dör-god. Lemoncurden däremot. Ätes med fördel med sked!

Det kanske inte är klockrent det här upplägget med recept på en måndag. Jag borde ju ha förstått att det mest skulle bli recept på sötsaker... Och nu är det hela fyra dagar kvar till helgen. Eller förresten. När börjar påsken egentligen? Det är väl på onsdagen väl?!? Nåja. Ikväll blev det korvstroganoff med ris. Lyckades jag sälja in det?


4 kommentarer:

  1. Den var jättegod, jag åt tre bitar. Inget dåligt samvete över det alls faktiskt. Vissa saker är helt klart värt det. Dessutom var laxen och den dillstuvade potatisen lika god, fast på ett annat sätt förstås. Tack S och A för en riktigt härlig söndagseftermiddag. Kram på er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte det var roligt att alla åt så bra. Inget av barnen klagade minsta lilla, det får man kalla lyckat :).

      Tack för ni kom! Kram

      Radera
  2. Men åhhh... hur god lät inte den där cheesecaken då???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart värd att testa till påsk! Fin blogg du har!

      Radera